Colombia wil in 2018 toetreden tot de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Maar daar moet nog wel het nodige voor gebeuren. Eén van de eisen is dat het land actief bezig gaat met het verbeteren van het milieu. Het Ministerie van Milieu en Duurzame Ontwikkeling (MADS) heeft mede daarom aangekondigd dat het nog dit jaar komt met recycling doelen voor verpakkingen.

De Associatie van Industriëlen ANDI (het VNO-NCW van Colombia) is al geruime tijd bezig met vrijwillige systemen voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) voor o.a. verpakkingen van insecticiden, gebruikte autobanden, batterijen, elektronica en huishoudelijke apparaten. Nu MADS met ambitieuze doelstellingen voor de recycling van verpakkingen gaat komen is de oefenfase voorbij: het is tijd om een professioneel UPV systeem op te tuigen. ANDI heeft het Holland House Waste Window (HHWW) in Bogotá gecontracteerd om te helpen een voor Colombia geschikt systeem te ontwerpen. Linda Breukers, HHWW's Directrice, heeft Mark Donders van De Bries en Bert Keesman van MetaSus gevraagd om mee te ontwerpen.

In de eerste fase zijn internationale ervaringen rond UPV-systemen geïnventariseerd: Nedvang in Nederland, Fost Plus in België, het VK systeem en ook Pakomak in Macedonië. De laatste heeft de speciale interesse van ANDI vanwege de belangrijke rol van de informele sector in Macedonië. Deze groep zal immers ook in Colombia moeten worden ingepast in het systeem. Vandaar dat ook het banden recycling programma REDISA in Zuid-Afrika onder de loep is genomen. Er is inmiddels een eerste ontwerp voor een UPV systeem in Colombia ontworpen. In oktober worden de definitieve aanbevelingen voor het Colombiaanse systeem opgeleverd.

 

Banner Nedvang

Go to top