Nieuwsarchief

Meteen downloaden? Klik hier.

In week 28 okt-1 nov 2019 heeft een team van vier Nederlandse experts een scoping missie uitgevoerd rond afval en circulaire economie in Lagos, Nigeria. De teamleden waren Freek van Eijk van Holland Circular Hotspot, Jeroen Nagel van Rijkswaterstaat, Reinhardt Smit van Closing the Loop en Bert Keesman van MetaSus. Ze werkten nauw samen met het Consulaat-Generaal van Nederland in Lagos. Het doel was om de circulaire economie in Lagos een slinger te geven, te beginnen met verbeterd afvalmanagement. Speciale aandachtsgebieden waren organisch afval, AEEA, kunststof- en textiel afval. Het team ging om tafel met sleutelpersonen uit de Nigeriaanse afvalwereld en bezocht belangrijke infrastructuur zoals overslagstations, recycling bedrijven en stortplaatsen. Een brainstorm sessie met vertegenwoordigers van de Nigeriaanse afvalsector hielp om de belangrijkste uitdagingen in kaart te brengen. Daar werden ook mogelijkheden verkend voor bilaterale samenwerking en kennisoverdracht aan de private sector. Het uiteindelijke doel was te komen tot een meerjarige Nigeriaans-Nederlandse Roadmap rond afval en circulaire economie, met aandacht voor quick wins. Het rapport van de scoping missie is nu beschikbaar door hier te klikken. Neem voor meer informatie contact op met Bert Keesman van MetaSus, Tel. +31 6 12699014, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Colombia wil in 2018 toetreden tot de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Maar daar moet nog wel het nodige voor gebeuren. Eén van de eisen is dat het land actief bezig gaat met het verbeteren van het milieu. Het Ministerie van Milieu en Duurzame Ontwikkeling (MADS) heeft mede daarom aangekondigd dat het nog dit jaar komt met recycling doelen voor verpakkingen.

De Associatie van Industriëlen ANDI (het VNO-NCW van Colombia) is al geruime tijd bezig met vrijwillige systemen voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) voor o.a. verpakkingen van insecticiden, gebruikte autobanden, batterijen, elektronica en huishoudelijke apparaten. Nu MADS met ambitieuze doelstellingen voor de recycling van verpakkingen gaat komen is de oefenfase voorbij: het is tijd om een professioneel UPV systeem op te tuigen. ANDI heeft het Holland House Waste Window (HHWW) in Bogotá gecontracteerd om te helpen een voor Colombia geschikt systeem te ontwerpen. Linda Breukers, HHWW's Directrice, heeft Mark Donders van De Bries en Bert Keesman van MetaSus gevraagd om mee te ontwerpen.

In de eerste fase zijn internationale ervaringen rond UPV-systemen geïnventariseerd: Nedvang in Nederland, Fost Plus in België, het VK systeem en ook Pakomak in Macedonië. De laatste heeft de speciale interesse van ANDI vanwege de belangrijke rol van de informele sector in Macedonië. Deze groep zal immers ook in Colombia moeten worden ingepast in het systeem. Vandaar dat ook het banden recycling programma REDISA in Zuid-Afrika onder de loep is genomen. Er is inmiddels een eerste ontwerp voor een UPV systeem in Colombia ontworpen. In oktober worden de definitieve aanbevelingen voor het Colombiaanse systeem opgeleverd.

 

Banner Nedvang

In de periode 2-10 september 2010 heeft MetaSus een groep van 12 Nederlandse Duurzame Energie ondernemers begeleid tijdens een handelsmissie naar Panama, Costa Rica en Colombia. In alle drie de landen werd de groep met enthousiasme begroet om kansen te verkennen rond biomassa / biobrandstoffen, energie uit afval, zonne- en windenergie en energie efficiency. De Nederlandse deelnemers waren Biddle, ECN, Eltomation, Eneco Energy Trade, Fugro, GMSP, KEMA, KOZ Products, Priva, Ra Solar, Thermaflex en UT Innovation. In Colombia kwam daar de sectie Energie en Klimaat van Agentschap NL nog bij. De deelnemers aan de missie hadden in totaal 250 individuele bijeenkomsten met lokale ondernemers en andere betrokkenen. In Costa Rica organiseerde de Kamer van Koophandel ter gelegenheid van de missie een seminar met deelname van bijna 100 lokale ondernemers, terwijl de groep in Colombia aanhaakte bij het vijfde Congres over Eco-efficiency, georganiseerd door de Colombiaanse Associatie van Industriëlen. MetaSus werkte bij de organisatie van de missie samen met DE Koepel, met financiering van het CPA programma van NL EVD Internationaal en met actieve steun van de Nederlandse Ambassades in Costa Rica en Colombia en het Consulaat in Panama.

Go to top