"Ghana is Africa for beginners". Onder dat motto heette de vers geïnstalleerde ambassadeur van Ghana, mevrouw Sophia Horner-Sam, de deelnemers aan het "Holland meets Ghana @Recycling Beurs" evenement op 26 oktober 2017 welkom. Met 21 deelnemers uit Ghana en 35 uit Nederland werd dit matchmaking evenement in Gorkum een zeer geslaagde climax van een inkomend bezoek van een week, die de Ghanese deelnemers langs verschillende overheidsinstanties en bedrijven uit de afvalsector voerde. De missie werd georganiseerd voor de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) door psps consultants, met ondersteuning van de Nederlandse Ambassade in Accra, het Ghana Netherlands Business and Culture Council, BreAd BV en MetaSus.

De Ghanese Minister van Water en Sanitatie, de heer Joseph Kofi Adda, voerde de delegatie aan. In zijn kielzog waren 21 vertegenwoordigers vanuit het Ghanese afvalsector meegekomen, waaronder het internationaal opererende Zoomlion maar ook kleine bedrijven zoals Environment360 en SkyFox. Op maandagochtend verzorgde Herman Huisman van Rijkswaterstaat Leefomgeving een overzicht van de Nederlandse afvalsector, met aanvullende bijdragen van de Holland Circular Hotspot, Waternet en de ‎Netherlands-African Business Council. De veldbezoeken voerden langs SITA/SUEZ, AVR Rotterdam, HVC, Afvalzorg, HYVA en The Waste Transformers.

De matchmaking sessie en de instrumenten van RVO (waaronder het Fonds Duurzaam Water) gaven veel inspiratie om toe te werken naar samenwerking en business. Met RVO zal nog een evaluatie plaatsvinden, inclusief de vraag wat mogelijk een volgende stap kan zijn (een uitgaande missie?). Om de opgedane contacten te bestendigen en te verdiepen is een LinkedIn Groep opgezet: "Holland - Ghana Business and Cooperation on Waste Management". Geïnteresseerden zijn van harte welkom om lid te worden.

 

Holland meets Ghana

 

Hieronder de lijst van deelnemende bedrijven vanuit Ghana. Sommige van deze bedrijven zijn lid van de LinkedIn groep.