Voor het eerst heeft een groep Nederlandse bedrijven uit de water- en afvalsector zich gepresenteerd tijdens de Iran Enviro Fair, de milieubeurs die van 21 t/m 24 februari werd gehouden in Teheran. Het “Holland Paviljoen” was als enige landenpaviljoen één van de meest bezochte stands van de beurs. Een Iraans-Nederlands matchmaking evenement trok nog eens circa 130 deelnemers van belangrijke overheidsinstellingen en bedrijven uit de Iraanse afval- en watersector.

De missie van de Nederlandse bedrijven vond plaats in het kader van het Partners for International Business programma “B-WIN: Business in Waste and Water Iran-Netherlands”. De bedoeling is dat Adverio Waste Systems, DORSET Green Machines, Genap, Nijhuis Water Technology, Senro en SPS Sustainable Planet Solutions zich in de komende twee jaar via dit programma (verder) positioneren op de Iraanse markt. De brancheorganisatie voor milieu- en waterbedrijven ENVAQUA neemt ook deel namens de achterban van circa 120 aangesloten bedrijven. Specifiek voor deze missie haakten RWB Water en Mutsaerts International aan. De private sector activiteiten worden ondersteund door een Government-to-Government programma geleid door Herman Huisman van Rijkswaterstaat Leefomgeving. Waterexpertise wordt ingebracht door Hessel Schuurman van het bedrijf WATRIX.

De Iran Enviro Fair is vooralsnog een bescheiden beurs met vier hallen: één voor milieutechnologie, één voor grote Iraanse bedrijven (veelal uit de olie- en gassector), één voor duurzame energie (vooral zon PV) en één voor gezondheid en veiligheid. In totaal waren er 168 stands, variërend van 12 m2 tot 406 m2. De grootste stands behoorden tot Iraanse (staats-) bedrijven, die op deze wijze hun groene imago wilden oppoetsen en mogelijk klant kunnen worden voor Nederlandse technologie.

Al met al vormden deze beurs en het matchmaking evenement voor de PIB bedrijven een goede start in Iran. Er zullen nog zeker obstakels opdoemen. In veel gevallen is één van de eerste vragen van de Iraanse gesprekspartner of het Nederlandse bedrijf cofinanciering kan inbrengen. Daar zijn we in het nadeel: waar concurrerende landen zoals Duitsland en Italië kredietfaciliteiten bieden heeft Nederland deze nog niet ingesteld. Dat lijkt een logische volgende stap nu Nederland weer actief inzet op handelsbevordering richting Iran. Een ander obstakel is het betalingsverkeer, dat wordt gedwarsboomd door de Verenigde Staten. Daar hebben creatieve ondernemers inmiddels sluipweggetjes voor gevonden.

Een volgende activiteit in dit PIB programma is een inkomende missie van sleutelfiguren uit de Iraanse water- en afvalsector naar Nederland. Mogelijk wordt ook ingezet op deelname aan de waterbeurs WATEX (15-18 oktober) en op een Roadshow langs belangrijke Iraanse steden. Wie wil instappen in het B-WIN programma (op voorwaarde van toestemming van de huidige deelnemers) kan dit kenbaar maken aan de coördinator Bert Keesman van MetaSus (keesman<at>metasus.nl). Deelname aan specifieke activiteiten is ook mogelijk.

Go to top