Nieuwsarchief

In the week of 9 - 13 March 2020 the PIB companies Afvalzorg, AWECT, HYVA, Leapfrog and MetaSus joined the Dutch Economic Mission to Jakarta and Surabaya. Martin van Nieuwenhoven and Jessica Reis Leffers of Rijkswaterstaat provided public sector support. The "Circular/Waste track", headed by Freek van Eijk of Holland Circular Hotspot attracted 30 Dutch companies in the waste, water and circular economy sector. The PIB Team launched the Ecoparks concept with a brochure and a dedicated website: https://www.nlecoparks.com/. Seminars on integrated waste management and well attended matchmaking sessions were followed by a visit to Indonesia's largest landfill Bantar Gebang in Bekasi. AWECT signed an MoU with #BinaKarya (persero) on Ecoparks and Afvalzorg signed another MoU with Waste4Change on organic waste processing using black soldier flies. After the visit to the landfill the PIB team met with Mrs. Sigrid Kaag, our Dutch Minister for Foreign Trade and Development Cooperation. "Circularity is the way to go in Indonesia!" she told the group. She was pleased to learn about the Ecoparks approach.

Meteen downloaden? Klik hier.

In week 28 okt-1 nov 2019 heeft een team van vier Nederlandse experts een scoping missie uitgevoerd rond afval en circulaire economie in Lagos, Nigeria. De teamleden waren Freek van Eijk van Holland Circular Hotspot, Jeroen Nagel van Rijkswaterstaat, Reinhardt Smit van Closing the Loop en Bert Keesman van MetaSus. Ze werkten nauw samen met het Consulaat-Generaal van Nederland in Lagos. Het doel was om de circulaire economie in Lagos een slinger te geven, te beginnen met verbeterd afvalmanagement. Speciale aandachtsgebieden waren organisch afval, AEEA, kunststof- en textiel afval. Het team ging om tafel met sleutelpersonen uit de Nigeriaanse afvalwereld en bezocht belangrijke infrastructuur zoals overslagstations, recycling bedrijven en stortplaatsen. Een brainstorm sessie met vertegenwoordigers van de Nigeriaanse afvalsector hielp om de belangrijkste uitdagingen in kaart te brengen. Daar werden ook mogelijkheden verkend voor bilaterale samenwerking en kennisoverdracht aan de private sector. Het uiteindelijke doel was te komen tot een meerjarige Nigeriaans-Nederlandse Roadmap rond afval en circulaire economie, met aandacht voor quick wins. Het rapport van de scoping missie is nu beschikbaar door hier te klikken. Neem voor meer informatie contact op met Bert Keesman van MetaSus, Tel. +31 6 12699014, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wilt u deelnemen aan de Buyers Trade Mission in San José? Klik hier voor informatie.

Twee uur nadat het Holland House Costa Rica een seminar over de circulaire economie had aangekondigd moest het inschrijfformulier alweer off-line. 150 mensen hadden zich ingeschreven en de zaal zat vol.

Costa Rica staat bekend als de perfecte vakantiebestemming in Midden-Amerika. Met een bevolking van 5 miljoen, een stabiele democratie en een gestage groei van het BBP is Costa Rica ook een veelbelovende exportmarkt. Het Holland House Costa Rica is dik een jaar geleden opgezet om deze kansen te benutten. Met het Circulaire Economie evenement trad het Holland House nu voor het eerst grootschalig naar buiten.

Bert Keesman van MetaSus was uitgenodigd als keynote speaker. Hij presenteerde het concept Circulaire Economie en het Nederlandse beleid om 100% circulair te zijn in 2050. De Nederlandse voorbeelden van circulaire economie bedrijven maakten veel indruk. Zeker ook op de jonge ondernemers in de zaal die aan een "Young Entrepreneurship" competitie gaan meedoen. Circulaire Economie is één van de thema's.

In de paneldiscussie ging het vooral over plastic afval. Costa Rica overweegt een verbod op single use plastics en er wordt ook hard gewerkt aan een milieu-labeling systeem. Voor verschillende productgroepen zijn al systemen van uitgebreide producentenverantwoordelijkheid opgezet, maar nog niet voor verpakkingen. De aanbeveling van Bert Keesman was om dit zo snel mogelijk te regelen zodat een solide basis voor plastics recycling ontstaat.

Het is duidelijk dat er in Costa Rica veel interesse is voor een verbetering van het afvalmanagement en voor de circulaire economie. Van 17 t/m 19 september wordt de zogenaamde "Buyers Trade Mission" georganiseerd in San José. Dit is een mogelijkheid voor het Nederlandse bedrijfsleven om zich te presenteren. Een Partners for International Business programma afval/biomassa/CE is wellicht ook een optie, zeker op regionale schaal. En is het een idee om een regionale Circulaire Hotspot op te zetten in Costa Rica?

 

Circular Economy Event 01

Het discussiepanel, van links naar rechts: Myrtille Danse, HIVOS; Susan Hoekstra, Yellow Pallet; Jaime Cerdas, Costa Ricaanse Kamer van Plasticsverwerkende Bedrijven (ACIPLAST); Luis Eduardo Rodríguez, Ministerie van Milieu en Energie van Costa Rica; Bert Keesman, MetaSus; Juan Carlos Pinar, UNDP.

ICEF logoProgramma handelsmissie afval en circulaire economie Indonesië (Versie 18 okt 2019).

In de week 11-15 november vindt een handelsmissie "Afval en Circulaire Economie" plaats naar Jakarta en Soerabaja. Op het programma staan deelname aan het derde Circulaire Economie forum in Jakarta, matchmaking activiteiten, een Roadshow naar Soerabaja, ontmoetingen met sleutelfiguren uit de sector afval en circulaire economie en veldbezoeken. Aanhaken bij het Circulaire Economie forum zal naar verwachting veel contacten opleveren met sleutelfiguren uit de Afval/CE wereld in Indonesië. De missie is de eerste activiteit van het WasteBIN programma: Waste and Circular Economy Business Indonesia - Netherlands" (een Partners for International Business project). De deelnemers van deze PIB zijn Afvalzorg, AWECT, Hofstetter, HYVA, De Afvalspiegel/Leapfrog, Trisoplast/Multriwell en de Open Universiteit. Bedrijven die geen lid zijn van de PIB kunnen toch inschrijven voor de missie (EUR 995 + BTW per bedrijf). Als u hier interesse in heeft dan horen we het graag via dit formulier. Aansluiten bij de PIB kan ook nog! Laat het even weten via hetzelfde formulier.

Relevante links:

Het West-Afrikaanse land Ghana promoot zichzelf als “Africa for beginners”. Uit het Engelstalige marktrapport "Waste and Circular Economy in Ghana" blijkt dat Ghana inderdaad een aangenaam land is, maar dat succesvol zaken doen toch een kwestie is van ondernemersgeest en een lange adem. Kunststof afval en e-waste staan er volop in de belangstelling. Dat levert kansen op voor Nederlandse exporteurs van goederen, diensten en nieuwe business modellen. De organische fractie bepaalt ongeveer 60% van het huishoudelijk afval maar krijgt nog relatief minder aandacht. Nederlandse ondernemers kunnen in dat gat springen, zeker als ze financiering meebrengen. Er zijn al aardige voorbeelden van een circulaire economie benadering, al zijn de betrokkenen zich daarvan niet altijd bewust. Kansen te over op dit gebied, zeker rond biomassa. De aanbeveling is om een bedrijvenmissie afval / circulaire economie te organiseren. Deze missie zal vermoedelijk begin 2020 plaatsvinden.

Download hieronder het marktrapport en/of de powerpoint presentatie. Om up to date te blijven is het aan te raden om lid te worden van de LinkedIn groep.

Go to top