Internationale handelspromotie is op dit moment een uitdaging. Door de coronacrisis kunnen we elkaar niet "live" ontmoeten. Maar we kunnen wel voorbereidingen treffen. Na geslaagde marktverkenningen in Ghana en Nigeria in 2019 gaan we de komende maanden onderzoeken of er interesse bestaat in een Partners for International Business project "Afval en Circulaire Economie Ghana/Nigeria " (zie hier een voorbeeld van zo’n PIB, in dit geval gericht op Indonesië). MetaSus voert dit project uit voor de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in samenwerking met het Consulaat-Generaal in Lagos en de Nederlandse Ambassade in Accra.

Eerst gaan lokale consultants op zoek naar mogelijke partners en business ideeën, bijvoorbeeld op het gebied van organisch afval, eWaste, plastics of textiel afval. Vervolgens organiseren we voor Nederlandse ondernemers een informatiesessie (fysiek of digitaal) bij RVO om de kansen te presenteren en te brainstormen over het vervolg. In 2021 staat de eerste handelsmissie afval/CE naar Ghana en Nigeria op het programma (wanneer precies is nog moeilijk te zeggen vanwege de corona situatie).

Waarom eigenlijk deze gezamenlijke focus op Ghana en Nigeria? Die landen zijn toch heel verschillend? Inderdaad, Ghana omschrijft zichzelf wel als "Africa for Beginners" terwijl Nigeria meer voor de Afrika-Pro's is (maar volgens sommige ondernemers dan weer prettig om zaken mee te doen vanwege de business cultuur). Juist vanwege deze verschillen is het een goede combinatie, en de marktstudies hebben uitgewezen dat de uitdagingen rond afval en curculaire economie veel overeenkomsten vertonen. De landen liggen dicht bij elkaar (ca 500 km), en dat geldt zeker voor de Accra-Tema corridor in Ghana en Lagos in Nigeria, waar de focus op zal liggen. Er zijn al voorbeelden van onderlinge samenwerking in de afvalsector. Hoe mooi zou het zijn als we toe kunnen werken naar, om maar eens iets te noemen, een gezamenlijke PET recycling plant?

Geïnteresseerde bedrijven kunnen zich melden bij MetaSus, Bert Keesman, <Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.>. Mocht u specifieke vragen hebben waar de lokale consultants mee aan de slag kunnen dan horen we het graag. Er zijn speciale LinkedIn groepen voor Ghana en voor Nigeria waar u op de hoogte kunt blijven van de ontwikkelingen. Schrijft u zich vooral in!

Relevante links:

Go to top