Nieuwsarchief

Indonesië. Een land met meer dan 260 miljoen inwoners. Ver van Nederland, maar met een lange gedeelde geschiedenis. Nederland en Indonesië hebben een intensieve handelsrelatie en de verwachting is dat de kansen voor Nederlandse bedrijven verder zullen toenemen. Afval vormt een toenemend probleem. Alleen in Jakarta komt al meer dan 6,000 ton per dag vrij en de bulk hiervan belandt zonder enige bewerking op de stort. Nederland en Indonesië hebben een MoU getekend om via een integraal meerjarenprogramma aan een meer circulaire economie te werken. De business kansen rond afval en de circulaire economie staan centraal in een seminar op maandag 23 april bij RVO in Den Haag. Dit wordt georganiseerd door RVO, RWS Leefomgeving, MetaSus en BreAd BV. Klik hier voor meer info en om in te schrijven (kosteloos).

 Banner

Het is een goede traditie om een internationaal matchmaking evenement te koppelen aan de Recycling Beurs in Gorkum (dit jaar 20-22 nov). "Holland meets Colombia" in 2015 en "Holland meets Ghana" afgelopen jaar konden zich in een grote belangstelling verheugen. Dit jaar willen we "Holland meets Spain" op het programma zetten. Dit is een follow-up van het "Business Event Afval & Bodem" in Madrid van 3 december 2015. De gedachte erachter is dezelfde: we proberen grote Spaanse bedrijven te koppelen aan Nederlandse leveranciers van milieutechnologie en -expertise om gezamenlijk de markt in Spanje en Latijns Amerika te bewerken. Vanuit Spanje zullen we daarom bedrijven als Befesa, Comsa-Emte, Ferrovial, Tradebe en URBASER uitnodigen. Beoogde datum: donderdag 22 november van 10 tot 13 uur. Heeft u interesse om mee te doen? Laat het alvast vrijblijvend weten via dit formulier. Zo kunnen we gericht zoeken naar mogelijke matches voor uw bedrijf in Spanje. De kosten van deelname zijn EUR 50 + BTW (inclusief lichte lunch).

 

Holland meets Ghana V2

"Ghana is Africa for beginners". Onder dat motto heette de vers geïnstalleerde ambassadeur van Ghana, mevrouw Sophia Horner-Sam, de deelnemers aan het "Holland meets Ghana @Recycling Beurs" evenement op 26 oktober 2017 welkom. Met 21 deelnemers uit Ghana en 35 uit Nederland werd dit matchmaking evenement in Gorkum een zeer geslaagde climax van een inkomend bezoek van een week, die de Ghanese deelnemers langs verschillende overheidsinstanties en bedrijven uit de afvalsector voerde. De missie werd georganiseerd voor de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) door psps consultants, met ondersteuning van de Nederlandse Ambassade in Accra, het Ghana Netherlands Business and Culture Council, BreAd BV en MetaSus.

De Ghanese Minister van Water en Sanitatie, de heer Joseph Kofi Adda, voerde de delegatie aan. In zijn kielzog waren 21 vertegenwoordigers vanuit het Ghanese afvalsector meegekomen, waaronder het internationaal opererende Zoomlion maar ook kleine bedrijven zoals Environment360 en SkyFox. Op maandagochtend verzorgde Herman Huisman van Rijkswaterstaat Leefomgeving een overzicht van de Nederlandse afvalsector, met aanvullende bijdragen van de Holland Circular Hotspot, Waternet en de ‎Netherlands-African Business Council. De veldbezoeken voerden langs SITA/SUEZ, AVR Rotterdam, HVC, Afvalzorg, HYVA en The Waste Transformers.

De matchmaking sessie en de instrumenten van RVO (waaronder het Fonds Duurzaam Water) gaven veel inspiratie om toe te werken naar samenwerking en business. Met RVO zal nog een evaluatie plaatsvinden, inclusief de vraag wat mogelijk een volgende stap kan zijn (een uitgaande missie?). Om de opgedane contacten te bestendigen en te verdiepen is een LinkedIn Groep opgezet: "Holland - Ghana Business and Cooperation on Waste Management". Geïnteresseerden zijn van harte welkom om lid te worden.

 

Holland meets Ghana

 

Hieronder de lijst van deelnemende bedrijven vanuit Ghana. Sommige van deze bedrijven zijn lid van de LinkedIn groep.

Voor het eerst heeft een groep Nederlandse bedrijven uit de water- en afvalsector zich gepresenteerd tijdens de Iran Enviro Fair, de milieubeurs die van 21 t/m 24 februari werd gehouden in Teheran. Het “Holland Paviljoen” was als enige landenpaviljoen één van de meest bezochte stands van de beurs. Een Iraans-Nederlands matchmaking evenement trok nog eens circa 130 deelnemers van belangrijke overheidsinstellingen en bedrijven uit de Iraanse afval- en watersector.

De missie van de Nederlandse bedrijven vond plaats in het kader van het Partners for International Business programma “B-WIN: Business in Waste and Water Iran-Netherlands”. De bedoeling is dat Adverio Waste Systems, DORSET Green Machines, Genap, Nijhuis Water Technology, Senro en SPS Sustainable Planet Solutions zich in de komende twee jaar via dit programma (verder) positioneren op de Iraanse markt. De brancheorganisatie voor milieu- en waterbedrijven ENVAQUA neemt ook deel namens de achterban van circa 120 aangesloten bedrijven. Specifiek voor deze missie haakten RWB Water en Mutsaerts International aan. De private sector activiteiten worden ondersteund door een Government-to-Government programma geleid door Herman Huisman van Rijkswaterstaat Leefomgeving. Waterexpertise wordt ingebracht door Hessel Schuurman van het bedrijf WATRIX.

De Iran Enviro Fair is vooralsnog een bescheiden beurs met vier hallen: één voor milieutechnologie, één voor grote Iraanse bedrijven (veelal uit de olie- en gassector), één voor duurzame energie (vooral zon PV) en één voor gezondheid en veiligheid. In totaal waren er 168 stands, variërend van 12 m2 tot 406 m2. De grootste stands behoorden tot Iraanse (staats-) bedrijven, die op deze wijze hun groene imago wilden oppoetsen en mogelijk klant kunnen worden voor Nederlandse technologie.

Al met al vormden deze beurs en het matchmaking evenement voor de PIB bedrijven een goede start in Iran. Er zullen nog zeker obstakels opdoemen. In veel gevallen is één van de eerste vragen van de Iraanse gesprekspartner of het Nederlandse bedrijf cofinanciering kan inbrengen. Daar zijn we in het nadeel: waar concurrerende landen zoals Duitsland en Italië kredietfaciliteiten bieden heeft Nederland deze nog niet ingesteld. Dat lijkt een logische volgende stap nu Nederland weer actief inzet op handelsbevordering richting Iran. Een ander obstakel is het betalingsverkeer, dat wordt gedwarsboomd door de Verenigde Staten. Daar hebben creatieve ondernemers inmiddels sluipweggetjes voor gevonden.

Een volgende activiteit in dit PIB programma is een inkomende missie van sleutelfiguren uit de Iraanse water- en afvalsector naar Nederland. Mogelijk wordt ook ingezet op deelname aan de waterbeurs WATEX (15-18 oktober) en op een Roadshow langs belangrijke Iraanse steden. Wie wil instappen in het B-WIN programma (op voorwaarde van toestemming van de huidige deelnemers) kan dit kenbaar maken aan de coördinator Bert Keesman van MetaSus (keesman<at>metasus.nl). Deelname aan specifieke activiteiten is ook mogelijk.

Colombia wil in 2018 toetreden tot de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Maar daar moet nog wel het nodige voor gebeuren. Eén van de eisen is dat het land actief bezig gaat met het verbeteren van het milieu. Het Ministerie van Milieu en Duurzame Ontwikkeling (MADS) heeft mede daarom aangekondigd dat het nog dit jaar komt met recycling doelen voor verpakkingen.

De Associatie van Industriëlen ANDI (het VNO-NCW van Colombia) is al geruime tijd bezig met vrijwillige systemen voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) voor o.a. verpakkingen van insecticiden, gebruikte autobanden, batterijen, elektronica en huishoudelijke apparaten. Nu MADS met ambitieuze doelstellingen voor de recycling van verpakkingen gaat komen is de oefenfase voorbij: het is tijd om een professioneel UPV systeem op te tuigen. ANDI heeft het Holland House Waste Window (HHWW) in Bogotá gecontracteerd om te helpen een voor Colombia geschikt systeem te ontwerpen. Linda Breukers, HHWW's Directrice, heeft Mark Donders van De Bries en Bert Keesman van MetaSus gevraagd om mee te ontwerpen.

In de eerste fase zijn internationale ervaringen rond UPV-systemen geïnventariseerd: Nedvang in Nederland, Fost Plus in België, het VK systeem en ook Pakomak in Macedonië. De laatste heeft de speciale interesse van ANDI vanwege de belangrijke rol van de informele sector in Macedonië. Deze groep zal immers ook in Colombia moeten worden ingepast in het systeem. Vandaar dat ook het banden recycling programma REDISA in Zuid-Afrika onder de loep is genomen. Er is inmiddels een eerste ontwerp voor een UPV systeem in Colombia ontworpen. In oktober worden de definitieve aanbevelingen voor het Colombiaanse systeem opgeleverd.

 

Banner Nedvang

Go to top