Projecten

Eind 2009 heeft MetaSus samen met het Argentijnse milieuadviesbureau Geodata een marktstudie milieutechnologie in Argentinië uitgevoerd. Er zijn veel kansen geïdentificeerd op het gebied van afvalmanagement en waterzuivering, bodemsanering, luchtkwaliteit en duurzame energie. De door de Wereldbank ondersteunde schoonmaak van de delta van de rivier Matanza-Riachuelo biedt veel kansen voor Nederlandse bedrijven, voornamelijk in de fases die in de loop van 2010 worden opgestart. De ervaring opgedaan met de schoonmaak en beheer van de Rijn en andere Nederlandse rivieren kan strategisch worden ingezet om het Nederlandse bedrijfsleven goed te positioneren. Ook rond biomassa, biobrandstoffen en windenergie zijn veel ontwikkelingen te verwachten. Stuur een mail naar keesman<at>metasus.nl om het Engelstalige eindrapport te ontvangen.

In de periode 2014 - half 2016 is MetaSus coordinator geweest van het programma Afval(-water) Business Colombia. Dit was erop gericht om Nederlandse bedrijven actief op het gebied van afvalmanagement en afvalwater te positioneren in Colombia. De aanvankelijke deelnemers aan dit Partners for International Business project waren VDL Translift (logistieke systemen afval-inzameling), WAVIN (stedelijk watermanagement) en Geesinknorba (inzamelvoertuigen voor afval). Later sloten zich nog drie bedrijven aan: Hofstetter-AWT (gasbbehandeling en waterzuivering), GMT (nu AMCS) (afval-gerelateerde software en systemen) en WeQuips als Panamese vertegenwoordiger van o.a. Bollegraaf. Er is een breed scala aan activiteiten opgezet: uitgaande missies inclusief matchmaking en presentatie op beurzen en congressen, vier inkomende missies van sleutelfiguren uit de Colombiaanse afval- en afvalwater branches, plus publiciteit zoals een on-line community en een brochure. In Colombia hebben de deelnemende bedrijven een direct aanspreekpunt in de persoon van Linda Breukers, werkzaam binnen een aparte afdeling van het Holland House. Het ABC programma werd ondersteund door de Transitie Faciliteit Colombia en door een parallel Government-to-Government project onder leiding van Herman Huisman van Rijkswaterstaat Leefomgeving. Deelname kostte EUR 1.500 per bedrijf per jaar.

 

Van 2 tot en met 10 september 2010 heeft MetaSus een groep van 12 Nederlandse duurzame energie bedrijven begeleid op een handelsmissie naar Panama, Costa Rica en Colombia. In alle drie de landen werden zij met enthousiasme begroet om kansen rond biomassa, biobrandstoffen, zonne- en windenergie en energie efficiency samen met lokale partners te verzilveren. De deelnemers waren Biddle, ECN, Eltomation, ENECO Energy Trade, Fugro, Gal Martina Sustainable Partners, KEMA, KOZ Products, Priva, Ra Solar, Thermaflex en UT Innovation. In elk land werden seminars en netwerkrecepties georganiseerd. In totaal hadden de 12 Nederlandse bedrijven 250 individuele gesprekken met lokale ondernemers en autoriteiten. MetaSus organiseerde de missie in samenwerking met DE Koepel. De financiering kwam van het CPA programma van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Het Costa Ricaanse staatsbedrijf voor telecommunicatie Grupo ICE hecht veel belang aan duurzaamheid. Midden 2007 werd MetaSus gevraagd om een studietour te organiseren over het thema "Telecommunicatie en Milieu in Nederland". Twee vertegenwoordigers van Grupo ICE en twee van het ondersteunende bureau ISECR namen deel. Hoofddoel was het Nederlandse systeem van inzameling en verwerking van electronisch afval te leren kennen. Met de Manager Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen van KPN werd de MVO strategie doorgenomen, waarna de groep een milieupark en het bedrijf SIMS-MIREC in Eindhoven bezocht. Camouflage BV presenteerde technieken voor camouflage van antennes voor mobiele telefonie, terwijl de deelnemers bij WASTE in Gouda werden bijgepraat over de Europese WEEE wetgeving en de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid. In oktober verzorgde MetaSus in San José, Costa Rica een cursus van 20 uur met hetzelfde thema voor een groep van 15 managers en technisch personeel van ICE.

Voor de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft MetaSus 26 aansprekende voorbeelden van exporttransacties van Nederlandse milieubedrijven geïnventariseerd. Het kan gaan om afvalverwijdering en -verwerking, bodemsanering, akoestiek en lawaaibestrijding, luchtbehandeling, milieubeheer en –advisering en waterzuivering. Er is aandacht voor een grote verscheidenheid aan landen, producten en diensten. Zowel grote als kleine bedrijven komen aan bod. Klik hier voor de PDF versie. Voor de sector duurzame energie heeft MetaSus een soortgelijk project uitgevoerd. Klik hier voor de resultaten.

Go to top